dissabte, 31 d’octubre del 2015

PLANTACIÓ DE BLEDES

Bon dia, famílies.
Al llarg de la setmana del 26 al 31 d'octubre els nens i nenes de 3r i 4t que han realitzat l'activitat d'hort han plantat bledes!
Hem après que la bleda és un tipus d'hortalissa de la qual ens mengem les tiges i la fulla (com la borratja!). Es poden menjar de moltes maneres, però una molt habitual és bullida amb patata. Les bledes són bones pel nostre organisme i ens ajuden a portar una dieta equilibrada.
També hem après el significat del concepte planter. Un planter és una petita hortalissa que acaba de començar a créixer dins d'un recipient. En germinada i crescuts els primers brots es trasplanta a l'espai de l'hort. Hem pogut veure de prop els planters de bleda, observant les arrels compactades ja al substrat de què disposen, indicador que ens diu que ja estan preparades per a ser trasplantades.
Finalment, hem agafat el plantador i hem anat trasplantant els planters de bledes a les parcel·les del nostre hort. Hem seguit el següent procediment:

- Hem revisat la parcel·la de l'hort on les anàvem a conrear. Quan ens ha calgut, hem retirat fulles seques caigudes dels arbres propers i hem birbat.
- Hem utilitzat el plantador per fer un forat al lloc on volíem trasplantar el planter de bleda. No ens ha calgut mullar la terra prèviament perquè aquesta setmana ha plogut força i ja teníem l'hort prou humit.
- Hem ficat el planter al forat realitzat, hem afegit una mica de terra de l'hort per sobre del substrat del planter i hem apretat una mica pels voltants.
- Hem realitzat aquest procediment tants cops com ha calgut, fins a tenir plena la nostra parcel·la, deixant un espai de 10 cm entre bleda i bleda (per tal que puguin créixer les seves fulles amb prou espai).
- Finalment, hem regat superficialment la terra un cop trasplantats tots els planters. No ha calgut regar gaire, ja que la pluja ens ha deixat la terra ja molt humida.

Aquí teniu un recull de fotografies realitzades durant el procés:


Ha estat una tasca molt senzilla i divertida!
Ara, al nostre hort hi ha plantades 58 bledes! També n'hem plantat 6 a una jardinera, perquè ja no ens quedava més espai a les parcel·les! Les hem d'anar cuidant molt bé, regant-les quan convingui i observant-les durant el seu creixement. Entre tots els nens i nenes de cicle mitjà i l'ajuda de la mestra segur que ens en sortirem!
Ja us anirem explicant com va tot!
Fins aviat.

PLANTER

Un planter és una petita hortalissa que acaba de començar a créixer dins d'una safata multipot  o en algun altre tipus de recipient - safata o recipients individuals - (sembra en sementer). En germinada i cresctus els primers brots, es trasplanta a l'espai definitiu a l'hort o camp de cultiu.

Planter de bleda

Per a l'elaboració d'un planter cal disposar d'un recipient multipot. Es fica substrat dins dels diferents espais del multipot, s'hi afegeixen les llavors que convingui dins de cada espai (un parell, habitualment) i, finalment, s'hi afegeix una darrera capa de substrat a sobre de les llavors. Posteriorment es rega i es manté sempre la terra humida i s'espera a què les llavors germinin i comenci a créixer l'hortalissa.
Quan la plàntula ja disposa d'alguns brots crescuts i les seves arrels ocupen la major part del substrat és el moment de trasplantar el planter a l'hort.

diumenge, 25 d’octubre del 2015

SEMBRA DE BORRATJA

Salutacions, famílies!
Al llarg de la setmana del 19 al 25 de novembre els nens i nenes de 3r i 4t han anat a l'hort a continuar amb el treball.
En aquesta ocasió, havent estat creats ja els diversos bancals de cultiu, els grups que hi han participat aquesta setmana han pogut iniciar tasques de sembra.  Concretament, els nens i nenes han sembrat les llavors d'una hortalissa anomenada borratja, poc coneguda potser a la nostra zona geogràfica. La borratja és una verdura de la qual ens mengem principalment les tiges i fulles, molt consumida a Navarra i a Aragó. Pot ser cuinada de diverses maneres. Potser la més habitual és bullida amb patata. Són ben bones!
Les llavors de la borratja són petites, per la qual cosa han estat sembrades a poca profunditat. 

Mireu, aquestes són les petites llavors de borratja!

Per a sembrar-les, hem seguit els passos següents:
- Hem remullat la terra on anàvem a col·locar les llavors.
-  S'ha fet servir el plantador per foradar la terra.
- Un cop elaborats els forats, els nens i nenes han introduït les llavors. A cada forat s'hi han introduït entre dos i tres petites llavors.
- Els nens i nenes han tapat lleugerament les llavors amb una mica de terra, sense compactar-la massa.
- Finalment, s'ha regat la superfície sembrada.


Ara només queda anar regant-les i esperar que germinin! 
Us anirem informant dels canvis!

LLAVOR

Part del fruit que desenvolupant-se en condicions adequades dóna naixença a una planta.
Embrió vegetal, futura planta i fruit d'aquesta.
També se li pot dir sement o grana.

Llavors de borratja

dissabte, 24 d’octubre del 2015

SEMBRAR

Escampar, en la terra preparada per a rebre-la, la llavor d'una planta.

PLANTADOR

Eina agrícola manual utilitzada per a fer forats dins la terra i posar-hi llavors, plantes o bulbs.
Existeixen plantadors de diversos materials (fusta, metall, plàstic) i la seva forma més habitual és la cònica amb un mànec formant un angle de 45 graus aproximadament.
Per a sembrar o plantar amb el plantador es fa un forat a la terra presionant amb la punta de l'eina i, si la terra no està massa seca, es mantindrà el forat per a poder deixar la llavor, ubicar les arrels de la planta o deixar-hi una altra part vegetativa.


divendres, 23 d’octubre del 2015

L'ESPAI DE L'HORT JA ESTÀ ORGANITZAT!

Hola a tots i a totes!
Fa tres setmanes que vam iniciar el nostre hort escolar. Durant aquestes setmanes, diversos grups de nens i nenes de 3r i 4t han anat treballant per tal d'organitzar l'espai que es destinarà al conreu de les diverses hortalisses. Gràcies al seu treball ja disposem d'un terreny ordenat i preparat pel cultiu.
El nostre espai de l'hort compta amb 4 bancals de 1'50 x 5 metres cadascun que han mesurat i delimitat els alumnes que hi han anat a treballar. Cada bancal està marcat amb un color diferent (blau, groc, verd i taronja), de manera que cada classe de cicle mitjà conrearà prioritàriament en un bancal concret. Dins de cada bancal s'han marcat també 4 petites parcel·les on es cultivaran hortalisses de les diferents famílies botàniques. Així mateix, entre bancal i bancal s'han delimitat diversos camins de 50 cm d'amplada per tal de poder desplaçar-nos per l'hort sense haver de trepitjar les parcel·les de cultiu. Si us hi fixeu, dins de les parcel·les hi ha uns maons rectangulars que ens seran útils per evitar trepitjar la terra de la parcel·la si calgués treballar des de l'interior. És molt important no trepitjar la terra de l'hort per no compactar-la i perjudicar els cultius.


 Tot i que cada grup - classe conrearà un bancal específic de manera prioritària, l'hort esdevindrà un espai de col·laboració en què tots els nens i nenes del cicle treballaran als diversos bancals indistintament quan així convingui per tal de portar al dia les diferents tasques de manteniment: control de plagues, eliminació de males herbes, regs, etc.
Així doncs, ho tenim tot a punt per començar a conrear!

divendres, 9 d’octubre del 2015

EL NOSTRE PRIMER BANCAL DE CULTIU!

Salutacions famílies!!!
Els nens i nenes de 4tA i 4tB i la mestra hem anat a l'hort!
Hem analitzat les característiques de la terra de l'espai de l'hort i, després de reflexionar molt, hem considerat que ja es troba en condicions adients per iniciar el conreu d'hortalisses. Amb tot, hem pensat que necessita una mica d'ordre, el nostre hort. Penseu que hi anirem a treballar totes les classes de cicle mitjà!
Hem estat parlant, així doncs, d'un mètode d'horticultura creat per un senyor mallorquí que es diu Gaspar Caballero de Segovia. Aquest mètode de cultiu es diu "Parades en crestall" i consisteix en crear bancals de conreu amb forma rectangular i amb 1'5 mestres d'amplada i fins a 6 metres de llargada. Nosaltres hem volgut utilirzar les idees d'aquest mètode, adaptant-lo a les nostres necessitats. Així doncs, ens hem proposat crear un bancal de 1'5 mestres d'ample i 5 metres de llarg i, després, dividir-ho en 4 petites parcel·les en què plantarem diferents tipus d'hortalisses.
Així doncs, ens hem posat a treballar i hem creat el nostre bancal.


Seria interessant que el nostre hort tingués més d'un bancal, així podríem conrear més! Però, això sí, deixarem uns espais de 50 cm entre bancal i bancal que farem servir com a camins per no haver de trepitjar mai la terra de cultiu!
Així protegirem les nostres hortalisses!
Fins aviat!

dimecres, 7 d’octubre del 2015

RASCLE / RASCLET

Nom de diferents instruments emprats per a desterrossar o aplanar la terra, cobrir la llavor, arreplegar palla o altres herbes, etc. que consisteixen en un tros de fusta pla, una sèrie de llistons paral·lels, un sol llistó, etc., proveïts de claus o pues de fusta, que es passen per damunt de la terra gràcies a l'acció de l'ésser humà per mitjà d'un mànec, tirats per una bèstia o de manera mecanitzada.
A l'hort escolar fem servir el següent tipus de rasclet:

BANCAL

Tros de terra plana conreada.
Tros pla de camp conreat, limitat per marges.


JA NO HI HA LES MALES HERBES!

Mireu!!!
El nostre hort ja no té totes aquelles herbes que hi creixien lliurement!!!


Ja podem començar a crear els bancals de cultiu!
Quines ganes!!!

BIRBAR

Arrencar les males herbes dels sembrats, dels horts... Eixarcolar.

 

Birbador: El qui birba.

LLAURAR

Fer solcs a la terra amb l'arada o una màquina llauradora. 
Per tal que les plantes puguin desenvolupar-se d'una manera normal, cap a finals de l'estiu és indispensable remoure la terra fins a una certa profunditat. Per a realitzar aquest treball s'utilitza l'arada o una màquina llauradora. Llaurar la terra permet que aquesta emmagatzemi millor la humitat evitant així el seu enduriment i revitalitzant-la.
Després de llaurar és necessari desfer els terrossos per deixar la terra airejada i apta pel cultiu.
Després de les pluges de la tardor convé fer servir conreadores que mantenen airejada la superfície del sòl llaurat i eliminen al mateix temps les males herbes que hagin anat creixent de manera espontània.


COM ES TROBA L'HORT A INICI DE CURS?

Hola a tots i a totes!
Recordeu que us vam explicar que l'espai destinat a l'hort aniria cambiant al llarg del curs? Doncs bé, el primer petit canvi ja s'ha donat!!
Aquesta setmana els nens i nenes de 3r A i de 3r B, juntament amb la mestra, hem visitat l'hort. Allà hem pogut observar i analitzar el seu estat.
Hem estat observant una bona estona l'espai. Ens hem adonat que hi creixien lliurement moltes herbes; que el terra semblava una mica compactat, com si l'haguessin estat trepitjant, i que hi vivien alguns insectes i animals. Hem trobat alguns cargols i, fins i tot, un formiguer! Ens preguntem què hi faran, els animalons, quan comencin a créixer les verdures al nostre hort... Haurem d'estar atents, amb això!
També, ens hem adonat que la terra de l'espai de l'hort era força diferent a la terra del pati del costat. Hem estat collint grapats de terra de l'hort i hem observat que era d'un color marró fosc, amb molt poques pedres dures (tot i que alguna n'hi havia), amb trossets d'arrels i altres elements orgànics entre la terra, i amb moltes plantes que hi estaven creixent.

 Terra de l'espai de l'hort

En canvi, en collir grapats de terra del pati hem vist que era de color marró claret, amb pedres dures i petites i sense cap trosset d'arrels ni altres restes vegetals. A més, a la terra del pati no hi creix cap planta!

Terra del pati

Hem arribat a la conclusió que la terra de l'espai de l'hort és molt més adient per conrear que la del pati. A més, els jardiners de l'escola ens han ajudat a que sigui així i estem molt agraïts i agraïdes!
Un cop arribats a aquesta conclusió hem pensat que, tot i això, tal i com es troba l'hort actualment encara no podem conrear.


Sembla que les plantes que han anat creixent no deixen molt d'espai per les hortalisses que plantarem! A més a més, de quedar-se a l'hort, no només competirien per l'espai, amb les hortalisses! Entre tots i totes hem pensat que també competirien pels nutrients de la terra. Així doncs, hem estat parlant que convé treure-les abans de començar a plantar! Ens hem posat a treballar però... buff!! N'hi havia massa. Així doncs, hem decidit que tornarem a demanar ajuda als nostres estimats jardiners!
Ens passaran el motocultor i quedarà tot d'allò més bé!
Només ens quedarà posar una mica d'ordre a l'hora d'idear l'estructura del futur hort i... a cultivar!
Però això ja haurà de ser un altre dia!
Fins aviat!

dilluns, 5 d’octubre del 2015

A LA TORNADA DE L'ESTIU...

Mireu!!
Així es troba el nostre espai de l'hort en tornar de les vacances!
Però no patiu, que aviat començarà a tenir un aspecte ben diferent!!

dijous, 1 d’octubre del 2015

PARCEL·LA DE CULTIU

Parcel·la és el terme per definir un camp o superfície de terreny. Constitueix la divisió elemental del sòl, és un tros de terra sencer pertanyent a un sòl.
Una parcel·la de cultiu és cadascuna de les zones conreades en un hort.


HORTALISSA

Verdures i altres plantes comestibles que es conreen en els horts.


HORT - HORTICULTURA

HORT:
Tros de terra en què es conreen hortalisses.


 HORTICULTURA:
Conreu dels horts.
Art de conrear les hortalisses.