dijous, 12 d’octubre del 2017

TEXTURA DEL SÒL DE L'HORT

Ara que ja sabem que el PH del nostre hort és l'adequat (llegiu aquesta entrada si voleu saber com ho  hem descobert) ens continuem plantejant preguntes sobre la qualitat del sòl del nostre hort. A saber:
  • És la terra del nostre hort prou bona pel que fa a la textura? 
  • És massa sorrenca? 
  • Potser molt argilosa?
  • Com pot influenciar aquest aspecte en els nostres cultius? 

PERÒ. . . A QUÈ ENS REFERIM QUAN PARLEM DE LA TEXTURA DEL SÒL?
Doncs veureu, la textura fa referència al conjunt de propietats físiques del sòl, segons com siguin les partícules principals que s’hi troben (si aquestes són molt gruixudes, o massa fines, etc.). Segons el grossor  de les partícules, el sòl pot ser sorrenc (grossor gran), argilós (grossor molt fi) o franc-argilós.
Aquest és un aspecte a tenir en compte, ja que la textura del sòl ens indica, també, la seva capacitat per a emmagatzemar nutrients, per a absorvir i retenir l’aigua, etc.
Mireu, a grants trets, és important saber com són els tres tipus de sòl més habituals:

Sòl sorrenc
Quan el sol és sorrenc, pobre en argila, difícilment tindrà una estructura forta. Els sòls sorrencs sovint no retenen bé la humitat i ràpidament s’assequen.  Com més sorrenc sigui el sòl, menys retenció d’aigua presenta.

Sòl argilós
Té una gran capacitat de fixar nutrients, però acostuma a ser un sòl pesat, difícil de treballar i amb tendència a compactar-se si no té un continguts de matèria orgànica apropiat. Si el terra és molt argilós, sovint l’aigua no s’infiltra i roman a la superfície formant bassals. Aquesta terra té tendència a compactar-se i mostra poca capacitat d’aireig. Això dificulta, d’entrada, el creixement de les plantes.

Sòl franc-argilós
És un tipus de sòl que conté argila, però també sorra. Aquest seria el sòl ideal a l’hora de cultivar hortalisses. Generalment són sòls que mostren un bon comportament respecte a la capacitat d’aireig i a la retenció d’aigua.


I ARA . . . QUÈ PODEM FER PER ANALITZAR LA TEXTURA DEL SÒL?
Un experiment. I això és el que hem fet!

Material que hem utilitzat:
-       Terra de l’hort.
-       Aigua.

Procediment a seguir:
  1. Es pren una petita mostra de terra de la zona de conreu, s’humiteja i  es tracta de modelar.
  2.  Si no és possible modelar un cilindre, el sòl és sorrenc, i conté menys d’un 10% d’argila.
  3. Si el cilindre es pot formar, s’intentarà donar-li forma de croissant. Si no és possible modelar un croissant, el sòl té entre un 10 i un 15% d’argila.
  4. Si el croissant es pot formar, intentarem donar-li forma de cercle. Si no ho aconseguim, el sòl té entre un 15 i un 20% d'argila. Si ho aconseguim, el sòl té més d'un 20% d'argila.
Conclusions:
-       En realitzar l'experiment hem observat que ens ha estat possible modelar un cilindre, per la qual cosa el nostre terra NO és sorrenc. En intentar modelar la forma de croissant hem trobat moltes dificultats, ja que el cilindre es desfeia i trencava constantment per la meitat. Així doncs, podem concloure amb el fet que ens trobem amb un sòl de tipus franc-argilós.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada