dimecres, 25 d’octubre del 2017

FAVES 2017-2018

Salutacions famílies!
Les sessions d'hort de les darreres dues setmanes les hem dedicat a sembrar faveres!
I és que és un dels cultius per excel·lència a iniciar durant el mes d'octubre.

Sembrar faves no és gens difícil! Només cal seguir unos passos ben senzills:

1.- Preparar les llavors de fava.
És un pas senzill, però necessari. Abans de sembrar les llavors de fava és molt important posar-les a remull 24 hores abans. Aquest pas permet que la llavor absorveixi certa quantitat d'aigua i facilita la germinació.


2.- Preparar la parcel·la de cultiu. 
Els nens i nenes de 5èB, durant una sessió d'hort pati, ens van avançar aquesta feina, també molt important, fent-nos un gran favor. 
La Virgína, amb l'aixada gran, i els companys de 5èB, amb les aixadetes, ens van llaurar la terra. Aquesta tasca és molt important, ja que llaurar permet estovar la terra i airejar-la. Això facilita l'absorció i retenció de l'aigua de reg i el creixement inicial de les hortalisses.

 

D'altra banda, abonar la terra és important perquè els adobs aporten nutrients a la terra, que són l'aliment que faran servir les hortalisses per créixer fortes i sanes. Hem utilitzat un adob orgànic.


3. Realitzar la sembra directa al terreny de l'hort.
Un cop preparat el terreny, només queda sembrar les llavors. Les faves són força grans, per això les hem pogut sembrar a més profunditat. Com més grans siguin les llavors, més profundament podran ser sembrades. Si les llavors són molt petites, en canvi, han de ser sembrades més superficialment. Cal fer tot el possible per facilitar la feina al brot nou, un cop germinat, en la recerca de la superfície!
 





4. Regar.
Un  cop realitzada la plantació, només queda regar i mantenir la terra humida, però no inundada, fins a la germinació.



Estarem atents/es i us anirem informant de les novetats!

TRASPLANTEM ORNAMENTALS!

Som a 25 d'octubre i els nens i nenes de 4tA han fet hort-pati! 
En aquesta ocasió hem aprofitat la sessió de 30 minuts per treballar una miqueta la jardineria. Veureu,  els mestres de Cicle Inicial han comprat unes plantetes per guarnir els vestíbuls i els passadissos, però han vingut en uns tests molt petitons i les plantes estan bastant crescudetes, així que necessiten un trasplantament urgent a un test més gran. Així doncs, els hem ajudat i les hem trasplantat.
Mireu quin grapat de gent ens hem ajuntat per treballar!



Primer hem agafat tests de mida mitjana, els hem omplert de terra fins a la meitat, aproximadament, i hem procedit a treure les plantes a trasplantar dels seus testos inicials. Mireu!  

 

Heu notat quantes arrels es veuen? I ben atapeïdes! Com que el test en què estava plantada era ja massa petita, la planta no tenia prou espai per seguir creixent com cal! Bé, un cop fet això, hem col·locat les plantes al centre dels testos nous, més grans, i hem anat omplint els espais restants amb terra nova i ben abonada.




En un tres i no res ho hem enllestit!


A més, hem vist que una de les plantes (les cintes) tenia ja uns fillols bastant grandets, així que hem aprofitat tota aquesta operació per a separar-los de la planta mare. Mireu, aquest n'és un:


Ha estat ben divertit!!

dijous, 12 d’octubre del 2017

TEXTURA DEL SÒL DE L'HORT

Ara que ja sabem que el PH del nostre hort és l'adequat (llegiu aquesta entrada si voleu saber com ho  hem descobert) ens continuem plantejant preguntes sobre la qualitat del sòl del nostre hort. A saber:
  • És la terra del nostre hort prou bona pel que fa a la textura? 
  • És massa sorrenca? 
  • Potser molt argilosa?
  • Com pot influenciar aquest aspecte en els nostres cultius? 

PERÒ. . . A QUÈ ENS REFERIM QUAN PARLEM DE LA TEXTURA DEL SÒL?
Doncs veureu, la textura fa referència al conjunt de propietats físiques del sòl, segons com siguin les partícules principals que s’hi troben (si aquestes són molt gruixudes, o massa fines, etc.). Segons el grossor  de les partícules, el sòl pot ser sorrenc (grossor gran), argilós (grossor molt fi) o franc-argilós.
Aquest és un aspecte a tenir en compte, ja que la textura del sòl ens indica, també, la seva capacitat per a emmagatzemar nutrients, per a absorvir i retenir l’aigua, etc.
Mireu, a grants trets, és important saber com són els tres tipus de sòl més habituals:

Sòl sorrenc
Quan el sol és sorrenc, pobre en argila, difícilment tindrà una estructura forta. Els sòls sorrencs sovint no retenen bé la humitat i ràpidament s’assequen.  Com més sorrenc sigui el sòl, menys retenció d’aigua presenta.

Sòl argilós
Té una gran capacitat de fixar nutrients, però acostuma a ser un sòl pesat, difícil de treballar i amb tendència a compactar-se si no té un continguts de matèria orgànica apropiat. Si el terra és molt argilós, sovint l’aigua no s’infiltra i roman a la superfície formant bassals. Aquesta terra té tendència a compactar-se i mostra poca capacitat d’aireig. Això dificulta, d’entrada, el creixement de les plantes.

Sòl franc-argilós
És un tipus de sòl que conté argila, però també sorra. Aquest seria el sòl ideal a l’hora de cultivar hortalisses. Generalment són sòls que mostren un bon comportament respecte a la capacitat d’aireig i a la retenció d’aigua.


I ARA . . . QUÈ PODEM FER PER ANALITZAR LA TEXTURA DEL SÒL?
Un experiment. I això és el que hem fet!

Material que hem utilitzat:
-       Terra de l’hort.
-       Aigua.

Procediment a seguir:
  1. Es pren una petita mostra de terra de la zona de conreu, s’humiteja i  es tracta de modelar.
  2.  Si no és possible modelar un cilindre, el sòl és sorrenc, i conté menys d’un 10% d’argila.
  3. Si el cilindre es pot formar, s’intentarà donar-li forma de croissant. Si no és possible modelar un croissant, el sòl té entre un 10 i un 15% d’argila.
  4. Si el croissant es pot formar, intentarem donar-li forma de cercle. Si no ho aconseguim, el sòl té entre un 15 i un 20% d'argila. Si ho aconseguim, el sòl té més d'un 20% d'argila.
Conclusions:
-       En realitzar l'experiment hem observat que ens ha estat possible modelar un cilindre, per la qual cosa el nostre terra NO és sorrenc. En intentar modelar la forma de croissant hem trobat moltes dificultats, ja que el cilindre es desfeia i trencava constantment per la meitat. Així doncs, podem concloure amb el fet que ens trobem amb un sòl de tipus franc-argilós.



dimecres, 11 d’octubre del 2017

MESUREM EL PH DE L'HORT

Ara que el nostre hort ja està parcel·lat estem en disposició de començar a treballar-hi.
Però... i la terra? Com és? És bo fer-se algunes preguntes, per començar...
  • Té el sòl del nostre hort prou nutrients?
  • És un sòl que absorbeixi bé els nutrients afegits amb l'adob?
Per donar respondre a aquestes preguntes hem fet un experiment: Hem mesurat el PH de la terra de l'hort!

PERÒ. . . QUÈ ÉS EL PH DE L'HOTRT?
El PH és el valor que ens indica si la nostra terra assimila prou bé els nutrients, que és l'aliment que, dissolt en l'aigua de reg, farà créixer les nostres hortalisses. A més a més, també influeix en el desenvolupament dels microorganismes que han de facilitar la descomposició de la matèria orgànica a la terra de l'hort.
L'escala de PH va de 0 a 14 i cada rang té un significat:

ESCALA PH
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Sòl àcid
Neutre
Sòl bàsic

Millor desenvolupament
de microorganismes


En la pràctica, el sòl ideal ha de trobar-se entre els rangs 6’5 i 7 (sòl neutre), per tal que la gran majoria dels elements essencials per a la planta estiguin disponibles i per tal que, a més, hi hagi les condicions més òptimes per al desenvolupament dels microorganismes del sòl. 

I EL NOSTRE HORT. . . QUIN PH TÉ? ÉS UN SÒL ÀCID, NEUTRE O BÀSIC?
Ho hem analitzat amb un experiment:

Material que hem fet servir:
-       Paper de PH amb la seva escala.
-       Aigua destil·lada
-       Recipient petits de plàstic transparent.
-       Terra de l’hort.

Procediment seguit:
1. Primer hem agafat una mostra de la terra del nostre hort

2. Després hem col·locat la mostra en el recipient de plàstic.


 
3. Posteriorment afegit aigua destil·lada al recipient, a poc a poc i removent, fins a formar una papil·la líquida.


4. Hem col·locat una tira de paper de PH dins aquesta papil·la i el'hem deixada reposar uns 15 minuts.

 
5. Finalment hem comprovat la coloració que ha agafat la tira de paper PH i l'hem mesurat amb l’escala que incorpora el paper. 

  
Conclusions:
-       La nostra mostra ha agafat un color blau, situat al rang número 6 de l'escala de mesura de PH. Això vol dir que el nostre hort té un sòl neutre. És una notícia genial! Vol dir que el nostre hort assimilarà bé els nutrients que anem afegint al terra i que, per tant, les nostres hortalisses podran estar sempre ben alimentades!

dimarts, 10 d’octubre del 2017

AROMÀTIQUES AL NOU HORT!

Salutacions famílies!
Enguany hem canviat l'hort de lloc, això ja us ho hem explicat, però potser no sabeu que a l'hort antic se'ns van quedar un parell d'aromàtiques que ara ja no estava cuidant ningú... I quina pena!
Així doncs, hem decidit trasplantar-les al nou espai de l'hort. Per fer-ho, hem fet servir una sessió d'hort-pati, i els nens i nenes de 5èA han practicat la jardineria!
Mireu, primer de tot ens hem dirigit a l'antic hort i hem procedit a treure de la parcel·la antiga, amb molta cura, les aromàtiques que hi quedaven.


Després ens hem endut les dues aromàtiques al nou espai de l'hort i les hem trasplantat.


Ja tenim l'espígol i el romaní al nou hort!!


N'afegirem més, això segur!
Fins aviat!