dimarts, 19 de setembre del 2017

L'HORT DE L'AMAT 2017-2018

El 2017-2018 comença i, amb aquest, s'engega el tercer curs consecutiu de l'Hort de l'Amat. 
Aquest cop, a més, més nou que mai! I és que enguany venim carregats de NOVETATS: nova zona de cultiu, nou espai experimental i renovades ganes de treballar l'horticultura al centre!
Voleu saber-ne més? Continueu llegint!!

QUI PARTICIPA EN EL PROJECTE AQUEST CURS 2017-2018?
Enguany, la proposta de treball se centra principalment al cicle mitjà de l'Educació Primària, en el nivell de 3r.
És un curs molt adient per treballar aquest projecte degut a diversos motius. 
  • El currículum de l'Educació Primària integra, dins de l'àrea de coneixement de medi natural i concretament al curs de 3r, diversos continguts d'aprenentatge relacionats amb l'agricultura i les tècniques de cultiu, així com continguts relacionats amb els elements naturals relacionats amb l'hort. 
  • Els infants disposen ja a aquestes edats d'un bagatge de coneixements bàsics necessaris per a entendre el treball que comporta la creació i el manteniment d'un hort ecològic, treballats i apresos durant el cicle inicial.
  • L'edat dels alumnes és l'ajustada per tal que els nens i nenes puguin assumir un treball que implica molta responsabilitat, dedicació i implicació pràctica i vivencial. 
Per a poder desenvolupar el projecte cal la implicació, també, de diversos mestres del centre. D'una banda, les mestres tutores de tercer i, d'una altra, i molt especialment, d'una mestra addicional encarregada de la supervisió del treball de camp.
Però atenció, perquè tenim una novetat important! Aquest curs el treball realitzat per 3r a les sessions d'hort serà recolzat per les tasques de manteniment i cura que realitzarà la resta de cursos de l'educacio primària en les estones d'HORT-PATI
L'Hort-pati esdevé una ampliació del projecte de centre "L'Hort de l'Amat" que sorgeix de la voluntat d'implicar a tots els cursos de l'Educació Primària en la cura i el manteniment de l'hort de l'escola. 
D'aquesta manera, a inici de curs es programa una sessió setmanal de pati a portar a terme a l'hort. Rotativament, i seguint un calendari elaborat a inici de curs, l'alumnat interessat pot participar de manera voluntària en les activitats proposades per a les sessions d'hort-pati. Així, el projecte "L'Hort de l'Amat" s'obre a tots els cursos compresos entre 1r i 6è d'Educació Primària.
Esperem que sigui un èxit!

L'HORARI: QUAN ES TREBALLA A L'HORT?
Sessions d'hort a 3r
El projecte de treball s'inicia al mes d'octubre i és portat a terme al llarg de tot el curs escolar, durant el qual els nens i nenes de tercer disposen d'una hora setmanal concreta al seu horari escolar destinada al treball de l'hort.
Aquest curs els alumnes de 3r visiten l'hort en el següent horari:
  • 3rA - Cada dimecres de 15:30 a 16:30 hores.
  • 3rB - Cada dimecres de 10:00 a 11:00 hores.
Per a poder realitzar aquest treball de manera més eficient i pràctica es realitzen desdoblaments de grup. Mentre la meitat del grup roman a l'aula amb el tutor/a realitzant diverses tasques relacionades amb la matèria, l'altra meitat es desplaça a l'hort escolar amb la mestra encarregada de la supervisió del treball de camp.
  
Sessions d'Hort-Pati:
Es realitzen cada dimarts del curs d'11 a 11:30 hores, a les estones d'esbarjo.
Els diversos cursos de l'Educació Primària hi participen rotativament seguint un calendari previst des de l'inici de curs.

LLOC: NOU ESPAI!!
Aquest curs, l'Hort de l'Amat es trasllada!!
Aprofitant l'avinentesa de l'enderroc parcial de l'edifici d'inicial, la creació dels nous patis i les obres d'adequació dels edificis hem aconseguit un nou espai per a l'hort de l'escola, amb unes millors condicions generals.
Així, hem ubicat el nou hort al costat del pati de cicle inicial, tocant la nova entrada i els nous patis.
La nova zona d'hort disposa d'un espai per al cultiu amb més profunditat de terra que l'anterior i més hores de llum al dia. Així mateix, també disposa d'una aula adjacent d'experimentació que té accés directe a la zona de cultiu.
Estem molt il·lusionats amb el canvi!

COM HO FEM? METODOLOGIA DE TREBALL I TIPUS D'ACTIVITAT
Sessions d'hort a 3r:
El treball es porta a terme amb el grup desdoblat i mitjançant una metodologia totalment pràctica i vivencial. al llarg del curs, l'alumnat és l'encarregat de realitzar les diverses tasques i activitats necessàries per al manteniment de l'hort.
A l'espai de l'hort l'alumnat realitzarà, acompanyats per la mestra encarregada de la supervisió del treball de camp, activitats diverses relacionades amb:
  • Preparació de l'entorn on s'ubicarà l'hort (parcel·lació del territori).
  • Plantació i sembra de les diverses hortalisses, seguint el calendari de cultiu adient a la nostra zona geogràfica: faves, enciams, bledes...
  • Aplicació de tasques de manteniment: llaurar, adobar, birbar, regar, control de plagues, recol·lecció de la collita, etc.
  • Anàlisi i utilització de les eines d'horticultura que convingui segons la tasca a realitzar: pala de transplantament, rasclet, plantador, etc.
  • Anàlisi del procés de creixement de les diverses hortalisses: plantació, germinació, creixement inicial, floració, formació del fruit i/o noves llavors.
  • Estudi dels aspectes bàsics relacionats amb l'alimentació i la reproducció de les plantes.
  • Realització de diverses activitats d'experimentació (treball científic).
A l'aula ordinària l'alumnat realitzarà, acompanyats per la mestra tutora, activitats diverses relacionades amb:
  • Consolidació i ampliació, si s'escau, dels aspectes teòrics presentats a l'hort.
  • Aproximació a les característiques principals de les hortalisses cultivades a l'hort.
Sessions d'Hort-Pati:

Estem desitjant engejar el projecte, posant en marxa totes aquestes novetats.
Us anirem informant de tot!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada