dissabte, 19 de desembre del 2015

MINADORS DE FULLES

Mireu aquestes fulles de borratja:

 Borratja en creixement

Ara, fixeu-vos a la fulla de més a la dreta... Sembla que té una taca una mica estranya, oi?
Mireu ara aquesta altra fotografia:

 Cotilèdon de borratja

Aquí es veu molt clarament. Oi que el cotilèdon mostra una mena de línies blanques, com túnels, a l'interior de la fulla? 
Doncs bé, això ho fan els "minadors de fulles". Heu sentit alguna vegada parlar d'ells?
Els minadors de fulles són unes petites larves d'insectes que viuen a l'interior del teixit de les fulles. Veureu, unes petitíssimes mosques ponen els seus ous dins de la fulla i, d'aquests, neixen uns cucs molt petits que, en néixer, es desplacen per aquestes "excavant" túnels mentre mengen tot el que poden. Així, fan malvé les fulles i afebleixen les hortalisses, perjudicant el cultiu.
Esdevenen una plaga molt incòmoda als cultius i complicada de combatre. Però, si ja la tenim present al nostre hort, podem posar en pràctica alguns d'aquests consells:
  • Eliminar les fulles afectades (si és que la planta ja és gran i està força crescuda).
  • A hortalisses molt petites, amb poques fulles, es pot tractar de localitzar els cucs i eliminar-los pressionant-los amb cura amb l'ungla del dit. D'aquesta manera, s'evita haver de retirar la fulla complerta. Això, però, no sempre és fàcil.
  • Un altre mètode és elaborar "trampes cromàtiques" que atreguin als exemplars adults (els insectes que ponen els ous), evitant així la posta d'ous.
  • L'aplicació d'oli de neem, barrejat amb aigua, també pot tenir bons resultats.
Tots aquests mètodes de control són orgànics i ecològics i s'han d'anar aplicant durant un cert període de temps per evitar noves propagacions de la plaga. 
A l'Amat, encara ens hem de decidir per un d'aquests mètodes.
Us anirem explicant l'evolució!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada