dissabte, 19 de desembre del 2015

MINADORS DE FULLES

Mireu aquestes fulles de borratja:

 Borratja en creixement

Ara, fixeu-vos a la fulla de més a la dreta... Sembla que té una taca una mica estranya, oi?
Mireu ara aquesta altra fotografia:

 Cotilèdon de borratja

Aquí es veu molt clarament. Oi que el cotilèdon mostra una mena de línies blanques, com túnels, a l'interior de la fulla? 
Doncs bé, això ho fan els "minadors de fulles". Heu sentit alguna vegada parlar d'ells?
Els minadors de fulles són unes petites larves d'insectes que viuen a l'interior del teixit de les fulles. Veureu, unes petitíssimes mosques ponen els seus ous dins de la fulla i, d'aquests, neixen uns cucs molt petits que, en néixer, es desplacen per aquestes "excavant" túnels mentre mengen tot el que poden. Així, fan malvé les fulles i afebleixen les hortalisses, perjudicant el cultiu.
Esdevenen una plaga molt incòmoda als cultius i complicada de combatre. Però, si ja la tenim present al nostre hort, podem posar en pràctica alguns d'aquests consells:
  • Eliminar les fulles afectades (si és que la planta ja és gran i està força crescuda).
  • A hortalisses molt petites, amb poques fulles, es pot tractar de localitzar els cucs i eliminar-los pressionant-los amb cura amb l'ungla del dit. D'aquesta manera, s'evita haver de retirar la fulla complerta. Això, però, no sempre és fàcil.
  • Un altre mètode és elaborar "trampes cromàtiques" que atreguin als exemplars adults (els insectes que ponen els ous), evitant així la posta d'ous.
  • L'aplicació d'oli de neem, barrejat amb aigua, també pot tenir bons resultats.
Tots aquests mètodes de control són orgànics i ecològics i s'han d'anar aplicant durant un cert període de temps per evitar noves propagacions de la plaga. 
A l'Amat, encara ens hem de decidir per un d'aquests mètodes.
Us anirem explicant l'evolució!

divendres, 18 de desembre del 2015

ELS ALLS COMENCEN A GERMINAR

Doncs sí, això mateix.
Mireu què bonic:




Només han passat dues setmanes des de que vam plantar la primera selecció d'alls. Des de la segona, tan sols una setmana... i com veieu... ja ens estan germinant!
També veureu que ens cal tornar a birbar, al nostre hort... La tasca de treure les males herbes no la podem pas deixar. No patiu, aviat ho farem!
A reveure!

diumenge, 13 de desembre del 2015

ALLS PLANTATS!

En total, 56!
I tant! N'hem plantat 56, d'alls. Ho hem anat fent duarnt els dies compresos entre el 30 de novembre i el 10 de desembre.
Durant les sessions d'hort realitzades amb els nens i nenes vam poder observar els bulbets d'alls, tocar-los, olorar-los... alguns nens i nenes, fins i tot, es van atrevir a tastar-los!
Ara ja sabem què són els bulbs. Els alls, com les cebes, són bulbs. Hem analitzats les diferències entre les cabeçes d'all i els bulbets o les dents d'all que les formen. Ara sabem que aquests bulbets, que creixen soterrats, es poden menjar de moltes maneres.
Durant la sessió, vam poder plantar-los, deixant prou espai entre cada dent d'all per tal que, en el futur, es puguin desenvolupar bé les futures cabeçes d'all.
Però encara hem d'aprendre més coses sobre els alls. Ho farem a mesura que vagin creixent.
De moment, però, us deixem un recull d'imatges del procés de plantació.
Aquí les teniu:



Fins aviat!

dimecres, 9 de desembre del 2015

NOVES PREOCUPACIONS A L'HORT.

Deu ser que les bledes hauran de ser ben bones... perquè estan patint un munt de plagues...
Mireu:


Oi que fan goig?
Doncs sí... però s'estan morint!
Les fulletes noves van apareixent ben sanes... però de seguida comencen a presentar unes taques circulars marrons a les seves fulles, que es van esgrogueint fins a morir.
 Mireu:


Heu vist? Tots just semblava que teníem controlat l'atac dels cargols que ja ens trobem amb aquestes!
Fa molta pena veure com les fulles comencen a presentar aquestes cercles marronosos. També mostren un important canvi de color, apareixent tonalitats vermelloses. Finalment, amb el pas del temps, les fulles perden el seu color verd viu i acaben esdevenint grogues per, tot just després, morir.
Tenim totes les bledes d'una parcel·la ben afectades per aquesta circumstància. Les altres parcel·les comencen a presentar taques.
Estem molt preocupats i preocupades!
L'Unai, un nen de quart molt observador, es va adonar l'altre dia que al terra de les parcel·les on estan plantades les bledes hi apareixien uns petits animalons semblants a unes aranyes vermelles. Són molt petites, però es poden veure a ull nu. Potser són aquests animalons els causants d'aquesta malatia! Afectarà també la resta de cultius?
Aquests dies buscarem informació sobre aquests símptomes apareguts a les bledes. També sobre aquestes "aranyes vermelles" i veurem si podem fer alguna cosa per solucionar aquest contratemps.
No ens donarem per vençuts tan facilment!
Fins aviat.

dimecres, 2 de desembre del 2015

REGAR: A L'HORT DE L'AMAT TAMBÉ HO FEM!

Les hortalisses necessiten aigua per créixer.
Ja ho sabeu això. Les plantes requereixen de llum solar, aire, aigua i terra amb nutrients per a poder desenvolupar-se correctament.
El reg, doncs, és una de les tasques més importants a realitzar a l'hort.
Algunes plantes necessiten més aigua i d'altres en necessiten menys. Per això, és important informar-se sobre les necessitats de cada hortalissa.
També existeixen moltes maneres diferents de regar un hort: amb regadores, amb mànega, mitjançant la inundació de solcs, amb mànegues exudants, etc.
Al nostre hort els nens i nenes dels diferents grups de 3r i 4t, i amb l'ajuda d'algunes mestres, van regant de manera rotativa segons les necessitats de les hortalisses. A l'escola, de moment fem servir regadores perquè el nostre hort encara és petitó (tot i que comença a fer-se cada cop més gran).
Avui, per exemple, els ha tocat regar als nens i nenes de 4tA. Han regat les bledes i els enciams. Les hortalisses de fulles grans, com aquestes, acostumen a necessitar regs regulars.

Mireu com ho han fet:

Us heu fixat amb què estan regant? No semblen unes regadores convencionals, oi que no?
Això és perquè a l'Amat Verdú, com que som escola verda, ens encanta reutilitzar!
Així doncs, transformem ampolles d'aigua buides en regadores casolanes! Per aconseguir una regadora fent servir una ampolla d'aigua reutilitzada només cal foradar el tap amb una xinxeta.
És ben fàcil, econòmic i ajuda a cuidar el medi ambient!

dimarts, 1 de desembre del 2015

ALLS

Ahir vam començar la sembra d'alls a l'hort de l'Amat.
Des d'ahir dia 30 de novembre i fins al proper 10 de desembre anirem sembrant alls a l'hort de l'escola:


D'aquí poc us ensenyarem més fotografies i us explicarem més cosetes sobre el procés de sembra.
A reveure!

JA TENIM ENCIAMS AL NOSTRE HORT!

Doncs sí: ja tenim enciams a l'hort!
Durant les darreres dues setmanes els nens i nenes de 3r i 4t han sembrat planters d'enciam a l'hort.
Entre el 16 i el 26 de novembre s'han trasplantat de les safates multipot al nostre hort un munt de petits enciams!
Mireu com ho hem fet:



  • Primer hem utilitzat el càvec, quan ha calgut, per remoure la terra de la parcel·la i treure les males herbes.
  • Hem remullat una mica la terra abans de continuar.
  • Després hem utilitzat el plantador per foradar la terra a la zona on volíem trasplantar el planter.
  • Hem ficat els planters als forats, tenint cura de deixar uns 25 cm entre planter i planter. D'aquesta manera, deixem prou espai als enciams per créixer bé.
  • Finalment, hem regat una mica els nostres enciams.
Ara només ens queda seguir amb les tasques de manteniment i observar el seu creixement. Si aconseguim que es facin ben grans ens agradarà fer-nos una bona amanida!
Fins aviat!