dimarts, 29 d’octubre del 2019

PLANTEM FAVERES!

Salutacions famílies!
Els nens i nenes de 3r, juntament amb la Paqui i la Virginia, han estat sembrant llavors de fava a l'hort durant les darreres tres setmanes.
Ara ja sabem què  és una llavor i per a què serveix, ja que durant l'octubre vam estar estudiant i classificant moltes llavors diferents, tal i com vau poder llegir en aquesta entrada al bloc.
Però és clar, no hi ha res millor que comprovar amb la pràctica tot allò sobre què hem anat parlant aquests dies, així que hem decidit començar a sembrar llavors a l'hort.
I començarem per sembrar unes de les més grans de les que vam obtenir de la collita del curs passat: les llavors de fava!
Mireu si ho són, de grans:


Sembrar-les ha estat d'allò més fàcil. Només hem hagut de seguir tres passos molt senzills:

PRIMER PAS: Preparar les llavors.

El primer que hem fet es posar les llavors de fava en aigua el dia abans de sembrar-les. Així les llavors s'hidraten, absorbint l'aigua, i es preparen per germinar més ràpidament. 


SEGON PAS: Preparació de la terra.


La terra ha de l'hort ha d'estar ben preparada abans d'acollir un nou cultiu. Per això, vam dedicar una estoneta a llaurar-la, abonar-la i rastellar-la

Primer, llaurem la terra amb l'aixadeta de dues puntes, per tal d'estovar la terra. D'aquesta manera les llavors, en germinar, podran formar les arrels amb més facilitat i la seva tendra i nova tija podrà perforar la terra fins arribar a la superfície. Llaurant també airejem la terra, i això facilita que l'aigua del reg pugui penetrar més facilment i arribar fins a la llavor.


Després adobem la terra amb adobs ecològics elaborats amb fems d'animals i/o matèria orgànica (compost). Així, aportem nutrients a la terra, que es dissoldran en l'aigua del reg i podran ser absorbits per la llavor i les seves futures arrels.


Finalment rastellem la terra amb el rastell, per tal d'aplanar-la i barrejar ben bé els adobs.


TERCER PAS: Sembra de les llavors.

Un cop ben preparada la parcel·la de cultiu, només quedava sembrar les llavors. Es fa un foradet a terra i se soterren les llavors. Compte! No podem soterrar-les massa. Només cal afegir un grapadet de terra per sobre, més o  menys de la mateixa amplitud que la mida de la llavor.



QUART PAS: Regar i mantenir!

Un cop sembrades les llavors, cal anar aplicant les tasques de manteniment: regar, birbar les males herbes, remoure la terra de tant en tant... Així s'aconsegueix que les plantetes vagin creixent ben saludables!

Quines ganes de veure-les germinar i començar a créixer!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada