dilluns, 11 d’abril del 2016

LA BORRATJA FA FLOR!

Salutacions famílies!
Les nostres borratges han fet flor.
Mireu:


Això ens ha permès observar moltes coses i fer-nos moltes preguntes que, alhora, ens han portat a parlar de moltes coses. Per exemple:


  1. Què passa si l'hortalissa floreix? Es pot menjar igualment?
  2. Per què hi ha tantes abelles al voltant de les nostres borratges?
  3. Les abelles aporten algun benefici al nostre cultiu de borratges, o només es beneficien elles?
  4. Quina funció fan les flors de les hortalisses que, com la borratja, no fan fruit?
  5. Què passarà amb l'hortalissa un cop perdi la flor?
  6. Hi ha d'altres verdures de les que ens mengem les fulles i/o la tija que, com la borratja, també facin flor?

Durant les classes d'hort hem pogut anar donant resposta a tots aquests interrogants.
Ara sabem que un cop la borratja ha florit ja no ens la podem menjar. No és que sigui dolent per la salut però, un cop florida, el sabor de les fulles i la tija comença a amargar i no tindria bon gust cuinada. Però hem après que no és tan dolent que no la puguem menjar, perquè també és important deixar que les hortalisses d'aquest tipus floreixin. Només així, deixant que facin flor, les borratges poden formar les llavors necessàries per continuar sembrant noves borratges. I és que gràcies a les flors i al procés de pol·linització es formen les llavors! Les hortalisses de les què ens mengem les fulles i/o les tijes no formen, a partir de les flors, un fruit o una beina amb les llavors a dins (com les pebroteres, les tomaqueres, els arbres fruiters, els llegums, etc.), però sí que en formen les llavors necessàries per a la reproducció de l'espècie. Així doncs, deixar que floreixin també és important!
Les abelles que s'apropen a les flors de les nostres borratges no només recol·lecten pol·len per endur-se'l a les seves colònies, sinó que també, alhora, faciliten aquest procés de pol·linització. 


Ha estat molt interessant observar les abelles treballant en la recol·lecció del pol·len. Hem pogut observar-les de ben a prop i hem pogut constatar que, si no les molestem, no ens fan gens de mal!
Encara ens queden algunes preguntes per resoldre, com ara bé:
  1. Què passarà amb l'hortalissa un cop perdi la flor?
  2. Hi ha d'altres verdures de les que ens mengem les fulles i/o la tija que, com la borratja, també facin flor? (Per exemple, els enciams o les bledes que tenim plantats a l'hort)
 Però sabem que acabarem observant-ho si tenim paciència. Només cal esperar i anar observant els canvis al nostre hort!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada