dimecres, 6 d’abril del 2016

ABELLES RECOL·LECTANT A LES BORRATGES.

Avui alguns nens i nenes de 4tA han visitat l'hort escolar.
Mentre observaven els canvis apareguts a les hortalisses des de l'últim dia que van visitar l'hort, hem pogut veure unes quantes abelles ben enfeinades, volant de flor a flor.
Els més observadors (i valents, dit sigui de pas, perquè molts nens i nenes tenen una por atroç a les abelles) s'han adonat que tenien unes boletes grogues a les seves potetes posteriors.

Les veieu, vosaltres, les boletes de què parlem?

Doncs bé, de seguida un nen (l'Àlex G.) ha preguntat què devia ser aquella esfera groga i, ràpidament, un company seu (el Ferran) ha encertat a explicar-li que era el pol·len que anaven recol·lectant de les flors en què es posaven. I tenia tota la raó!
Les abelles recol·lecten pol·len amb el què alimenten a tota la colònia i, mentre ho fan, ajuden al procés de pol·linització. Per tant, esdevenen un agent important per a la fecundació de les flors i la posterior formació del fruit o la llavor.
Per a poder recol·lectar més fàcilment el pol·len, algunes abelles, com la que hem fotografiat avui al nostre hort, disposen d'una mena de "cistell" (la corbícula) a les potes posteriors. Les abelles humitegen les seves potes davanteres amb la seva llengua llarga i raspallen el pol·len que han recol·lectat al seu cap, cos i primer i segon parell de potes. Raspallen, doncs, el pol·len, el comprimeixen i el traslladen a les potes posteriors. Un cop allà, el pol·len és col·locat a una mena de cistell envoltat de pèl, on es va acumulant. L'abella utilitza mel o nèctar per a humitejar el pol·len i així millorar la seva adhesió. 
No totes les espècies d'abella disposen de corbícules. Les que no tenen aquests cistells, però, disposen d'òrgans similars que els ajuden a fer la mateixa funció. 
Ha estat curiós poder veure-ho en primera persona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada