dijous, 28 d’octubre del 2021

SEMBREM FAVES!

Salutacions famílies!
Els nens i nenes de 4t han estat sembrant llavors de fava a l'hort durant les darreres dues setmanes.
Ara ja sabem què  és una llavor i per a què serveix, ja que durant l'octubre vam estar estudiant i classificant llavors diferents, tal i com podeu llegir en aquesta entrada al bloc.
Però l'hort no podrà pas prosperar si no les hi sembrem, les llavors. Així que ens hem posat a treballar i hem començat per sembrar faves!

Les faveres se sembrem fent servir una fava seca collida d'un cultiu no recol·lectat i deixat assecar. Són unes llavors d'allò més grans, de color marró fosc. Mireu:


Sembrar-les no és pas difícil, però cal tenir en compte 4 moments molt importants: 

1: Preparació de les llavors.

Les llavors es troben en un estat de latència. Això és així perquè un cop formades, en la major part dels casos, entren en un període de deshidratació (pèrdua d'aigua) progressiva al temps en què la seva activitat fisiològica es redueix. Així, entra en un estat conegut com dormició o latència, durant el qual l'embrió ni creix ni germina. 

Si volem treure les llavors d'aquesta latència amb més celeritat, "avisant-les" que volem que s'activin, és aconsellable submergir-les en aigua 24 hores abans de sembrar-les.  D'aquesta manera les llavors s'hidraten, absorbint l'aigua, i es preparen per germinar més ràpidament.  


2: Preparació de la terra.

La terra de l'hort ha d'estar ben preparada abans d'acollir un nou cultiu. Per això, és important comprovar si la terra està ben llaurada i abonada i, en cas contrari, posar-hi remei.

La terra ha de ser llaurada per tal que estigui airejada i estovada. D'aquesta manera les llavors, en germinar, podran formar les arrels amb més facilitat i la seva tendra i nova tija podrà perforar la terra fins arribar a la superfície. Llaurant també airejem la terra, i això facilita que l'aigua del reg pugui penetrar més fàcilment i arribar fins a la llavor.

La terra ha d'estar ben adobada. Així, ens assegurem que tingui nutrients que es dissoldran en l'aigua del reg i podran ser absorbits per la llavor i les seves futures arrels.


3: Sembra de les llavors.

Un cop ben preparada la parcel·la de cultiu, només quedava sembrar les llavors. Es fa un foradet a terra i se soterren les llavors. 

Compte! No podem soterrar-les massa. Només cal afegir un grapadet de terra per sobre, més o  menys de la mateixa amplitud que la mida de la llavor.

També és important no sembrar-les massa juntes! Hem de deixar espai a cada planta per créixer amb comoditat.


 Mireu, ara ja tenim un bon grapat de faves sembrades:


4: Regar i mantenir!

Un cop sembrades les llavors, cal anar aplicant les tasques de manteniment: regar, birbar les males herbes, remoure la terra de tant en tant... Així s'aconsegueix que les plantetes vagin creixent ben saludables!

Ara només queda esperar que germinin!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada