dilluns, 16 de setembre del 2019

TEMPORADA 2019-20!!

El 2019-2020 comença i, amb aquest, s'engega el cinquè curs consecutiu de l'Hort de l'Amat.
Voleu saber com funcionarà el treball de l'Hort aquest nou curs?
Seguiu llegint!!

QUI PARTICIPARÀ EN EL PROJECTE?

Sobretot, els alumnes!
La proposta de treball se centra principalment al cicle mitjà de l'Educació Primària, en el nivell de 3r.
És un curs molt adient per treballar aquest projecte degut a diversos motius. 
  • El currículum de l'Educació Primària integra, dins de l'àrea de coneixement de medi natural i concretament al curs de 3r, diversos continguts d'aprenentatge relacionats amb l'agricultura i les tècniques de cultiu, així com continguts relacionats amb els elements naturals relacionats amb l'hort. 
  • Els infants disposen ja a aquestes edats d'un bagatge de coneixements bàsics necessaris per a entendre el treball que comporta la creació i el manteniment d'un hort ecològic, treballats i apresos durant el cicle inicial.
  • L'edat dels alumnes és l'ajustada per tal que els nens i nenes puguin assumir un treball que implica molta responsabilitat, dedicació i implicació pràctica i vivencial.

I també alguns mestres:
Per tal de poder desenvolupar el projecte cal la implicació, també, de diversos mestres del centre. 

  • D'una banda, els mestres tutors de tercer: el Jordi i la Cristrina. Tots dos proposaran a l'alumnat la realització de molts experiments de diferents tipus per tal d'estudiar el món de les plantes a partir d'una proposta que segueix els fonaments bàsics del mètode científic.
  • D'una altra banda, les mestres encarregades de la supervisió del treball de camp a la zona de cultiu: la Virginia i la Paqui. Elles seran les encarregades de proposar i supervisar les tasques de sembra i cura de les hortalisses que realitzaran els nens i nenes  a l'hort.


L'HORARI: QUAN ES TREBALLA A L'HORT?

Sessions d'hort a 3r:
El projecte de treball s'inicia al mes d'octubre i és portat a terme al llarg de tot el curs escolar, durant el qual els nens i nenes de tercer disposen d'una hora setmanal concreta al seu horari escolar destinada al treball de l'hort.
Aquest curs els alumnes de 3r visiten l'hort en el següent horari:
  • 3rA - Cada dimarts de 15:30 a 16:30 hores.
  • 3rB - Cada dijous de 15:30 a 16:30 hores.
Per a poder realitzar aquest treball de manera més eficient i pràctica es realitzen desdoblaments de grup. Mentre la meitat del grup roman a l'aula amb el tutor/a realitzant diverses tasques experimentals relacionades amb el projecte, l'altra meitat es desplaça a l'hort escolar amb les mestres encarregades de la supervisió del treball de camp.
  
Sessions d'Hort-Pati:
Es realitzen cada dimarts i cada dimecres del curs d'11 a 11:30 hores, a les estones d'esbarjo.
Tots els alumnes de la primària hi poden participar en aquestes sessions de manera voluntària.

LLOC: ON ES TREBALLA?

L'Hort de l'Amat està ubicat al costat del pati de cicle inicial, tocant la nova entrada i els nous patis.
La zona d'hort disposa d'un espai per al cultiu amb força profunditat de terra i moltes hores de llum al dia.
Així mateix, l'Hort de l'Amat també disposa d'una aula adjacent d'experimentació que té accés directe a la zona de cultiu.


COM HO FEM? METODOLOGIA DE TREBALL I TIPUS D'ACTIVITAT

Sessions d'hort a 3r:

El treball es porta a terme amb el grup desdoblat i mitjançant una metodologia totalment pràctica i vivencial. al llarg del curs, l'alumnat és l'encarregat de realitzar les diverses tasques i activitats necessàries per al manteniment de l'hort.

A l'espai de l'hort l'alumnat realitzarà, acompanyats per la mestra encarregada de la supervisió del treball de camp, activitats diverses relacionades amb:
  • Preparació de l'entorn on s'ubicarà l'hort (parcel·lació del territori).
  • Plantació i sembra de les diverses hortalisses, seguint el calendari de cultiu adient a la nostra zona geogràfica: faves, enciams, bledes...
  • Aplicació de tasques de manteniment: llaurar, adobar, birbar, regar, control de plagues, recol·lecció de la collita, etc.
  • Anàlisi i utilització de les eines d'horticultura que convingui segons la tasca a realitzar: pala de transplantament, rasclet, plantador, etc.
  • Anàlisi del procés de creixement de les diverses hortalisses: plantació, germinació, creixement inicial, floració, formació del fruit i/o noves llavors.
  • Estudi dels aspectes bàsics relacionats amb l'alimentació i la reproducció de les plantes.
  • Realització de diverses activitats d'experimentació (treball científic).
A l'aula ordinària (o bé l'aula de ciències) l'alumnat realitzarà, acompanyats pel tutor/a, activitats experimentals diverses basades en el mètode científic relacionades amb:
  • Consolidació i ampliació dels aspectes teòrics presentats a l'hort.
  • Aproximació a les característiques principals de les hortalisses cultivades a l'hort.
  • Estudi de la fauna més present a l'hort i les seves particularitats.

Sessions d'Hort-Pati:


Som-hi!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada