dimecres, 28 de novembre del 2018

ESPINACS I BLEDES

Salutacions a tothom!
Sabeu què? Hem sembrat planter d'espinacs i de bledes a l'hort!
Són unes verdures ben bones! D'aquests dos tipus d'hortalisses en consumim la fulla i les tiges. Sovint les consumim cuinades, però també poden menjar-se crues a les amanides.
Sembrar el planter ha estat molt fàcil! Ja tenim experiència sembrant i sabem tot allò que cal fer:

- Llaurar.


- Adobar, fent servir adobs escològics.


- Rastellar, per aplanar bé la terra on col·locarem el planter.


- Sembrar el planter. En aquesta ocasió fem servir un plantador per foradar la terra de l'hort.



- I, finalment, regar!


Ara toca continuar cuidant les nostres hortalisses i esperar a què es facin ben grans!

FAVES!

Durant l'octubre passat, els nens i nenes de 3r van sembrar faves a l'hort i, des de llavors, les han anat cuidant amb cura i atenció.
En aquest mes i mig de treball hem observat una gran evolució en el cultiu d'aquests llegums.

Voleu veure tot el procés?

PRIMER PAS: Preparació de la terra.

La terra ha d'estar ben preperada abans d'acollir un nou cultiu. Per això, vam dedicar una estoneta a llaurar-la, abonar-la i rastellar-la.



SEGON PAS: Sembra de les llavors.

Un cop ben preparada la parcel·la de cultiu, vam procedir a sembrar les llavors. Voleu saber un secret? S'aconsegueix una germinació més ràpida si es posen en remull les llavors 24 hores abans de la sembra.


TERCER PAS: Tasques de manteniment.

Un cop sembrades les llavors, cal anar aplicant les tasques de manteniment: regar, birbar les males herbes, remoure la terra de tant en tant... Així s'aconsegueix que les plantetes vagin creixent ben saludables!
Mireu com han anat creixent en tot aquest temps!


Caldrà continuar cuidant-les de valent!
Fins aviat!

GERMINACIÓ I FORMACIÓ D'ARRELS: ALLS

Les darreres setmanes hem estat sembrant alls a l'hort, ho recordeu?
Doncs bé, paral·lemament hem volgut experimentar amb els bulbets sobrants de la sembra per observar més i millor el procés de geminació inicial i la formació de les primeres arrels.
Així doncs, hem fet un petit experiment consistent en col·locar quatre cabeces d'alls en situacions experimentals diferents:

Situació experimental 1: Cabeça d'all submergida en aigua.
Situació experimental 2: Cabeça d'all fregant l'aigua.
Situació experimental 3: Bulbets d'una cabeça d'alls col·locats en un plat amb una miqueta d'aigua.
Situació experimental 4: Bulbets d'all sembrats a l'hort.

Passats uns dies, mireu què ens trobem:


Tots els alls ens han germinat, fins i tot, els sembrats a l'hort! Amb tot, observem algunes petites diferències.

Situació experimental 1:


La cabeça submergida ha format arrels, que creixen dins l'aigua. Tots els bulbets han germinat, formant tiges allargades. Sembla que la cabeça està començant a podrir-se.

Situació experimental 2:



La cabeça que frega l'aigua ha format arrels, que creixen dins l'aigua. Aquestes arrels han ocupat tot l'espai disponible en el pot ple d'aigua on la vam col·locar, que era bastant petit. Tots els bulbets han germinat, formant tiges allargades. La cabeça està intacta. No presenta zones podrides.

Situació experimental 3:



Els bulbets d'all han format arrels, per la zona més plana de tots dos extrems. Sembla que les arrels només es formen a la part del bulbet que està tocant l'aigua. A l'altra zona, o no es formen arrels o són molt més petites.  Tots els bulbets han germinat, formant tiges que creixen verticalment, en direcció al cel. Alguns bulbets presenten certa podridura.

Situació experimental 4:
Els bulbets d'all han germinat. No podem veure les arrels, que creixen soterrades, però les tiges són altes i estan formant vàries fulles.


La cosa rutlla, oi?
Bé, continuarem observant com progressen els alls en les 4 situacions experimentals.
Ja us anirem informant!

dimecres, 21 de novembre del 2018

MULTIPLICACIÓ DE L'ALOE VERA.

A l'Hort de l'Amat tenim un bon munt de plantes d'Aloe Vera.
Això és així perquè si l'Aloe disposa de bones condicions climàtiques va generant fillols i fillols que van creixent al seu voltant, podent arribar a tenir molts al mateix temps. Aquests fillols, un cop grandets, poden ser separats de la planta mare i esdevenir una nova Aloe Vera independent. D'aquesta manera, ens assegurem que la planta mare pugui seguir creixent en bon estat i, alhora, pugui seguir multiplicant-se d'aquesta manera.
Doncs bé, un altre cop ens hem trobat que les nostres Aloe Vera estaven carregadetes de fillols, així que els nens i nenes han procedit a separar-los de les seves plantes mare a una sessió d'hort pati.
Ho han fet seguint aquest procediment:

1.- Descobrir l'arrel de la planta mare i els fillols, traient les plantes del test i fent caure el màxim de terra possible.


2.- Separar amb les mans i amb molta cura els fillols de la seva planta mare, intentant que cada fillol conservi el màxim d'arrels possibles, per tal d'assegurar l'èxit del trasplantament.


3.- Trasplantar les plantes filles a testos individuals adients a la mida de cada petita nova aloe i trasplantament de la planta mare a un nou test, aprofintant l'avinentesa per col·locar-la a un test més gran que l'anterior si així ho requerís.


Ja tenim les nostres aloe ben dividides!

dimecres, 7 de novembre del 2018

NOVA SEMBRA D'ALLS.

Enguany, com no podia ser de cap altra manera, a l'Hort de l'Amat es cultivaran alls!
I arribades aquestes dates ens hem de posar a treballar.
La sembra de l'all és molt senzilla si seguim unes passes molt importants

1) En un primer moment, cal fer una tria dels bulbets d'all que se sembraran. Si volem sembrar alls caldrà que aconseguim una bona cabeça. Després, només caldrà retirar-li la pell que l'envolta i separar tots els bulbets. Els millors per sembrar seran aquells més grans que estiguin ben durs i no presentin zones podrides.Nosaltres utilitzarem algunes de les cabeces d'all cultivades el curs passat. Mireu quin goig que fan:


2) Tot seguit, cal preperar la terra. És important llaurar-la per estovar-la i airejar-la. També ajuda adobar-la una mica i rastellar-la bé.



3)Un cop preparada la terra, ja es pot procedir a la sembra.



4) Finalment, només queda regar de tant en tant i esperar que germinin!


Germinaran aviat?
Ja us ho explicarem!

ENCIAMETS ESPONTANIS!

Salutacions famílies!
El nostre hort està ple d'enciamets que van germinant de manera espontània, sense que ningú no els hagi sembrat. 
Bé, voleu saber per què? Ara mateix us ho expliquem!
Això està passant perquè el curs passat vam cultivar enciams a l'hort i vam deixar alguns d'aquests enciams "pujar a flor". Això vol dir que en comptes de collir-los i consumir-los vam esperar a que formessin la tija floral i les flors. I ja sabeu que després d'una flor pol·linitzada venen els fruits o les llavors, oi que si? Doncs bé, les flors pol·linitzades dels enciams formen llavors que, un cop madures, cauen al terra i, quan disposen de les condicions climatològiques idònies, germinen.
I "voilà", ens han germinat un munt!
El problema és que creixen en zones destinades a altres cultius, així que hem decidit trasplantar-les a una parcel·la reservada als enciams. 
Els nens i nenes assistents a les sessions d'hort-pati han estat els encarregats:


Ara ja poden créixer en un lloc més adient.
Ja us anirem informant de l'evolució del cultiu!