dilluns, 31 d’octubre del 2016

SEMBRA DE LA FAVA. TEMPORADA 2016-2017

Hola a tots i a totes!
Durant les darreres dues setmanes d'octubre els nens i nenes de 3r que han visitat l'hort han estat sembrant faves

Per a sembrar les faves hem seguit els següents passos:
  1. Primer de tot, ens hem situat davant la parcel·la de cultiu.
  2. Un cop allà, hem observat la terra de la parcel·la i ens hem adonat que hi creixein algunes males herbes. Hem birbat totes les males herbes i hem llaurat la parcel·la amb el càvec, per tal de remoure la terra, d'estovar-la i airejar-la.
  3. Hem afegit adobs a la parcel·la. Els adobs són importants perquè aporten nutrients a la terra, que són l'aliment que faran servir les hortalisses per créixer fortes i sanes. Hem utilitzat un adob orgànic, anomenat compost.
  4. Més tard, hem fet forats a la terra amb el trasplantador. Hem deixat 25 cm entre els diversos forats, per deixar espai a les faveres per créixer correctament. Hem col·locat les llavors de dos en dos dins de cada forat, una al costat de l'altre.
  5. Hem tapat les llavors amb la terra, sense apretar-la ni compactar-la.
  6. Hem regat.

Durant tot aquest procés, hem anat comentant coses interessants que ens han cridat l'atenció:
  • Les llavors de les faves són força grans, per això les hem pogut sembrar a més profunditat. com més grans siguin les llavors, més profundament podran ser sembrades. Si les llavors són molt petites, en canvi, han de ser sembrades més superficialment.
  • Les llavors de les faves han estat a remull 24 hores prèviament a la sembra. La llavor de la fava, en ser gran, també és molt seca i hidratant-la abans es facilita la germinació.

Com veieu, hem parlat de moltes coses sobre les faves i, principalment, sobre les seves llavors. Però encara ens queden moltes coses més per aprendre d'aquesta hortalissa. Ho anirem fent a mesura que vagi passant el temps i poguem observar com germinen, creixen i es desenvolupen.

divendres, 28 d’octubre del 2016

PASTANAGUES A L'HORT!

Salutacions famílies!
Els nens i nenes de 2n estan estudiant, a classe, alguns continguts bàsics sobre horticultura. Per això, aprofitant que a l'Amat tenim un hortet en marxa, les seves mestres de medi natural (la Xesca i la Virginia) han decidit portar als nens i nenes de 2n a fer una pràctica a l'hort de l'escola.


Un cop a l'hort, els nens i nenes de 2nA i de 2nB han sembrat pastanagues!
Voleu saber com ho han fet? Mireu mireu:

1) Primer de tot, han preparat un petit espai per a realitzar la plantació.
2) Després han preparat la terra: han tret les males herbes, han llaurat i han adobat. 
 

3) Després han escampat les llavors de pastanaga per l'espai. Com que les llavors de pastanaga són tan   petites, només cal sembrar-les molt superficialment. Mireu com són, de petites:


4) Finalment, han regat la parcel·la.

Ara només cal esperar a que vagin germinant!

dilluns, 17 d’octubre del 2016

PARCEL·LACIÓ DE L'ESPAI

Salutacions famílies!
Arribat l'octubre, els nens i nenes de 3r, acompanyats per la Virginia, han iniciat el treball a l'hort. 
Una de les primeres tasques a desenvolupar ha estat, és clar, organitzar l'espai que es destinarà al conreu de les diverses hortalisses al llarg del curs. Per aconseguir-ho, hem seguit un mètode d'horticultura i cultiu anomenat "Parades en crestall" (ideat per Gaspar Caballero). Aquest mètode de cultiu consisteix en crear bancals de conreu amb forma rectangular i amb 1'5 mestres d'amplada i fins a 6 metres de llargada.A l'escola, utilitzem les idees d'aquest mètode i les adaptem a les nostres necessitats. 
Així doncs, tal i com ja vam fer el curs passat, els nens i nenes de 3r han iniciat la tasca de parcel·lació de l'hort!


De mica en mica, han anat preparant quatre bancals de cultius de 1'5 mestres d'ample i 5 metres de llarg i, després, els han dividit en 4 petites parcel·les en què s'aniran plantant els diferents tipus d'hortalisses al llarg del curs.
Un cop realitzada la tasca, cada bancal de cultiu, doncs, té aquesta forma:


Si us hi fixeu, dins de les parcel·les hi ha uns maons rectangulars que ens seran útils per evitar trepitjar la terra de la parcel·la si calgués treballar des de l'interior. És molt important no trepitjar la terra de l'hort per no compactar-la i perjudicar els cultius.


Així mateix, entre bancal i bancal s'han delimitat diversos camins de 70 cm d'amplada per tal de poder desplaçar-nos per l'hort sense haver de trepitjar les parcel·les de cultiu. 
Tot i que cada petit grup conrearà un bancal específic de manera prioritària, l'hort esdevindrà un espai de col·laboració en què tots els nens i nenes de 3r treballaran als diversos bancals indistintament quan així convingui per tal de portar al dia les diferents tasques de manteniment: control de plagues, eliminació de males herbes, regs, etc.
Així doncs, ara ja ho tenim tot a punt per començar a conrear!