dimecres, 10 de febrer del 2016

MOSCA BLANCA

Males notícies pel nostre hort!
Les faveres, que tan boniques estaven, han estat afectades per una plaga de mosca blanca.
Mireu!


La mosca blanca és un insecte semblant a una mosca, molt petit (uns 3 mil·límetres) i de color blanc.
Els exemplars adults s'hi apropen als cultius per alimentar-se i, a més a més, per pondre ous al revers de les fulles (la part de sota). Els ous són molt petits i no es poden veure fàcilment a ull nu, però al voltant d'aquests es forma una mena de cercle blanc molt característic. Al cap de pocs dies neixen unes larves que, en créixer, esdevenen noves mosques blanques. 
Tant els exemplars adults com també les larves s'alimenten de la sàlvia de l'interior de les fulles. Per a accedir-hi hi claven una mena de "bec" amb el que van xuclant tot l'aliment. Cada vegada que s'alimenten produeixen petites ferides a la fulla alhora que van escampant una mena de melassa blanca a tot arreu. Aquesta melassa, a més a més, provoca l'aparició d'un fong molt perjudicial que necrosa les fulles fins a secar-les i matar-les. 


Tant la mosca blanca com el fong que s'hi deriva esdevenen un greu problema pels nostres cultius ja que afebleixen molt les plantes que, en perdre vitalitat i fulles, redueixen la seva capacitat fotosintètica i, per tant, la seves possibilitats de nodrir-se correctament. 


Tot plegat, com veieu, pot provocar pèrdues molt importants en el cultiu, arribant a esdevenir pèrdues totals.
I ara, què fem, doncs? De moment, hem començat a aplicar un remei molt ecològic: trampes cromàtiques!
Els insectes es veuen molt atrets pel color groc i, com a tal, també la mosca blanca. Tenint en compte aquesta dada, es poden construir trampes amb recipients grocs, aigua i sabó. Aquests recipients es col·loquen a dins de les parcel·les de cultiu i les mosques blanques s'hi apropen i cauen a l'aigua, d'on no poden sortir.


No és un remei que elimini completament la plaga, però redueix una mica el seu impacte. 
Continuarem informant-nos sobre què més podem fer per curar les nostres faves!
Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada