dilluns, 17 de desembre del 2018

LA FUNCIÓ DE LES ARRELS.

Portem ja unes setmanes experimentant amb els alls per tal d'estudiar el procés de formació de les primeres arrels en una planta. També ho hem observat en alguns dels cultius sembrats a l'hort, com a les faves.


Ara bé... quina funció tenen, les arrels? 

És sabut que les plantes absorbeixen l'aigua amb els nutrients de la terra mitjançant les arrels. Són, doncs, les encarregades d'iniciar el complex procés de nutrició de la planta.
Però, si és cert que les arrels absorbeixen aigua, seria possible dissoldre un sòlid soluble en aigua amb l'aigua absorbida per una arrel? És a dir, es dissoldria una quantitat de, per exemple, sucre, en contacte amb una pastanaga submergida?
Després de rumiar-ho una mica i d'elaborar vàries hipòtesis, hem volgut validar-les realitzant un experiment:

Primer, hem agafat una pastanaga (ja que és una arrel), li hem tret les fulles i l'hem foradada.


Després hem ficat sucre dins del forat que hem fet a la pastanaga.


Més tard, un cop teníem el forat ple de sucre, hem col·locat la pastanaga en un got ple d'aigua, tenint cura que el sucre no es mullés.


Finalment, hem deixat passar els minuts i hem anat observant els canvis.


I mireu quina passada! Després d'una estona, el sucre s'havia desfet!

I així hem comprovat empíricament que és ben cert això que les arrels absorveixen aigua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada